top of page

waaruit bestaat de ondersteuning van een Kindbehartiger?

We willen allemaal dat kinderen ongeschonden uit een scheiding komen. De ondersteuning van de Kindbehartiger is gebaseerd op:

 

 1. Onafhankelijk advies. De Kinderbehartiger is een professional die onafhankelijk analyseert wat de werkelijke behoeften en wensen van jullie kind zijn en die vertaalt naar een praktisch advies dat jullie helpt om tot afspraken te komen die perspectief geven op een harmonieuze toekomst.

 2. Het luchten van hun hart. Maar dat niet alleen. De Kindbehartiger is een veilige plek waar kinderen hun hart kunnen luchten, zonder bang te zijn dat ze één van hun ouders tekortdoen of laten vallen. Een plek waar ze zich gehoord voelen.

 3. Eerlijke informatie: De Kindbehartiger is iemand die kinderen (en ouders) eerlijke informatie geeft. Die een scheidingsproces uitlegt aan kinderen op een manier die ouders soms nog niet kunnen of anders doen doordat de situatie beladen voor hen is.
  Kinderen zijn de spanning, geheimen en stiltes vaak zat en hebben behoefte aan eerlijkheid. Ze willen weten ze waar ze aan toe zijn. Dat geeft rust.

 4. Tips voor ouders. De Kindbehartiger is er ook voor ouders. Met inzicht en tools leer je hoe je op een prettige manier met elkaar en je kind communiceert.

Daarnaast leren wij je hoe je op een effectieve manier omgaat met je emoties in het bijzijn van de kinderen, zodat de kinderen er niet mee belast worden. Tot slot geven we tools over praktische zaken, de verdeling van de dagelijkse zorg en de opvoeding van de kinderen na een scheiding.

Wanneer schakel je een kindbehartiger in?

 • Wanneer net is besloten om uit elkaar te gaan en je hierbij ondersteuning nodig hebt. Of als de boodschap nog verteld moet worden aan de kinderen.

 • Wanneer jij en je ex-partner al een tijdje uit elkaar zijn, maar er zich (opnieuw) knelpunten voordoen.

 • Bijvoorbeeld omdat de zorg/omgangsregeling toch niet goed werkt.

 • Je merkt dat jullie kinderen niet lekker in hun vel zitten.

 • Of omdat je wordt belemmerd door je eigen emoties, en daardoor slecht contact onderhoudt met je ex-partner. Terwijl je graag in harmonie voor de kinderen wilt zorgen.

 • Wanneer je een juridische procedure wilt starten waarin de stem van kinderen ook een plek verdient.

 • Wanneer het contact met een ouder, die door de scheiding uit beeld is geraakt, opgebouwd moet worden.

 • Wanneer er andere juridische vraagstukken zijn rondom de kinderen bij een scheiding en je advies nodig hebt.

Meer weten?

Kijk op: http://kindbehartiger.nl  

De methodiek staat in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het NJI

 

bottom of page